Mijn schoonvader die in Drenthe woont heeft een wandeltip: het Bargerveen. Dus kleinkinderen mee en allemaal onze laarzen aan (ja, die zijn een must!).
Het Bargerveen is een hoogveengebied van 2.500 hectare in de buurt van Emmen. Het is onderdeel van natuurgebied Het Veenland dat zich uitstrekt tot Duitsland. Het klinkt misschien wel als een groot gebied maar vroeger lag hier het Boertangermoeras van 300.000 hectare groot. Het meeste veen in Nederland is door de jaren heen afgegraven en verkocht als turf. Alleen dit stukje hoogveen in Zuidoost Drenthe is over dus dat maakt het een bijzondere plek.

bargerveen wandelen drenthe wandeling bos met kinderen kindvriendelijk uitje

Op stap
Wij gaan op stap en zetten de auto bij de noordelijke ingang (Verlengde Scheperweg, Klazienaveen) en kiezen de kortste wandelroute van 2,5 kilometer. Op het eerste pad veert de grond zachtjes mee met elke stap. Leuk! Nu en dan een modderpoel en zompige plekken maakt dat we blij zijn met onze laarzen en waterdichte schoenen.
Om ons heen staan kleine berkenbomen in het water. Veel van de toppen van de bomen zijn weg. Zouden ze weggerot zijn als onderdeel van het afsterven van de boompjes? Het ziet er vreemd uit. Spookachtig. Ik stel me er automatisch mist en enge wezens bij voor. Wees gerust: die hebben we niet gezien maar het is een bijzondere plek die uitnodigt om sprookjesachtige verhalen te bedenken.

bargerveen wandelen drenthe wandeling bos met kinderen kindvriendelijk uitje

Wilde weidsheid
We blijven netjes op het pad lopen want ernaast is water, modder en andere drassigheid. Om ons heen blijft het een vreemd landschap. Nauwelijks bomen (mijn schoonvader heeft ons ook 3 keer gewaarschuwd: stel je er geen bos bij voor), veel riet en gras, uitgestrekt, ruig en wild. Het is zo heel anders dan andere landschappen die ik in Nederland gezien heb. Heel bijzonder en jammer dat het wandelingetje er voor ons al zo snel opzit. Maar oma wacht en voor de kleine kinderen was het ver genoeg. Op de website van Staatsbosbeheer lees ik later dat er ook allerlei bijzondere planten voorkomen in het gebied zoals zonnedauw, een van de weinige vleesetende planten van Nederland. Daar gaan we de volgende keer naar op zoek en dan zoeken we ook naar de paden waar het veen echt schijnt te trillen als je er overheen loopt!

bargerveen wandelen drenthe wandeling bos met kinderen kindvriendelijk uitje

Meer tips van mijn schoonvader
Ik wil graag nog een keer terug voor een langere wandeling en misschien is de andere tip van mijn schoonvader dan ook open: Theetuin D’ Aole Pastorie. Op de website ziet het er veelbelovend uit. Met sfeervolle kopjes, zelfgebakken taart en eigen theemelanges. Ook leuk: ze hebben een limonadekaart vol met bijzondere smaken, waaronder zelfgemaakte limonade. Klinkt als nog een goede tip van mijn schoonvader!

Let op:
De theetuin is niet het enige dat niet altijd open is. Het natuurgebied is volop in ontwikkeling en de komende periode zijn delen van het Bargerveen afgesloten om het beter te kunnen beschermen. Zeker als je dus een specifieke fiets- of wandelroute wilt volgen dan is het belangrijk om eerst te controleren of die wel helemaal open is, dat kan op deze website.