Als wij door het bos wandelen komen we, afhankelijk van het seizoen,  vaak thuis met zakken vol met eikels, kastanjes, blaadjes, beukennootjes en mooie takken.
Deze vondsten worden meestal ergens in de tuin op een tafel neergelegd en de stokken staan bij elkaar in een grote bloempot. Maar nu de herfst is begonnen is het natuurlijk het allerleukste om er ook mee te knutselen. Om inspiratie op te doen geven we daarom enkele knutseltips.

Stokken versieren
Benodigdheden: grote stevige stokken (het liefst zonder schors), verschillende kleuren wol, veren, houten kralen

Wikkel steeds een stukje van de stok of tak in met wol. Het leukste effect krijg je als je af en toe wisselt van kleur. Wanneer je vindt dat er genoeg wol om de stok zit, kijk dan of je er bijvoorbeeld veren aan vastbindt of een sliertje met kralen. Als je ook een paar pompoms maakt kan je die er ook aan hangen. Het resultaat is een stoere en kleurrijke tak!

Spinnenwebben maken
Benodigdheden: kastanjes, saté stokjes, scherp voorwerp waarmee je gaatjes in de kastanje kan maken, witte wol

Maak rondom de kastanje met een scherpe schaar of priem gaatjes. Laat dit alsjeblieft door een volwassene doen want die kastanjes zijn verraderlijk glad! Duw vervolgens de saté stokjes in de gaatjes. Knoop het begin van de wol aan een stokje vast zo’n centimeter van de kastanje vandaan. Ga naar het volgende stokje en draai de wol eenmaal om het stokje heen en blijf zo doorgaan. Als je één rondje hebt gemaakt ga je weer met een centimeter afstand verder met de volgende rij tot je bovenaan de stokjes bent gekomen.

Tekenen met blaadjes
Benodigdheden: Verschillende kleuren en vormen blaadjes, tekenpapier, lijm, stiften

Leg de gevonden blaadjes eerst een paar dagen in een bloemenpers of tussen een paar dikke boeken. Als ze mooi plat zijn kan je er een paar op een papier plakken. Laat nu je fantasie maar los en verzin de gekste en grappigste poppetje of beestje door er hoofdjes, armpjes, pootjes of beentjes bij te tekenen.

Het is ook leuk om aan de slag te gaan met het beschilderen van takken of een plak van een boomstam.  Maak met klei en een kastanjes heel eenvoudig slakjes of koop mooi kleurtjes metallic verf en beschilder al je gevonden eikeltjes in verschillende kleuren en leg ze in een schaal op tafel. En niet te vergeten de ‘ouderwetse’ poppetjes van eikels, kastanjes en dennenappels en luciferhoutjes!

Veel knutselplezier!

herfstknutsels herfst herfstvakantie tof in het bos wandelen

Fotocredits:
1. Kastanjewebben: http://daily-colours.blogspot.nl/2011/10/cobweb-mini-tutorial-for-vani.html; 2. Takken: eigen foto; 3. Tekeningen met blaadjes: Illustration from the 2009 Family Fun Online Magazine; 4. Gekleurde eikeltjes: Pinterest; oorsprong onbekend; 5. Kastanje slakjes: http://blog.berceaumagique.com/activite/bricolage-marrons/; 6. Kettingen van kastanjes: http://www.galerie-lucie.nl/; 7. Dennenappels egeltjes:  http://www.muminthemadhouse.com/pinecone-hedgehogs/ ; 8. Kabouters: Pinterest; oorsprong onbekend; 9. Poppetje: Pinterest; oorsprong onbekend

uitgelichte foto: Madelief de Vries